Hoe waardering (én chocolade) kunnen leiden tot meer engagementDat mensen graag gewaardeerd worden om wat ze goed kunnen, weet iedereen al lang.

23/4/2019

In 1934 ontwikkelde psycholoog Abram Maslow de piramide van Maslow. Daaruit bleek dat waardering een essentieel element van behoeftebevrediging is. Ook op de werkvloer is erkenning en waardering onmisbaar om je medewerkers te blijven motiveren.

Waardering Op Het Werk
Piramide Van Maslow

Wat is waardering nu eigenlijk?

Het woord zegt het zelf: wie iets waardeert, schat iets naar waarde. Je erkent dat iemand iets goed kan door dit ook uit te spreken of te tonen. Maar let op: je kunt ook overwaarderen. Door te vaak een compliment te geven, ben je niet meer geloofwaardig.

Waardering moet je zien als een strategisch aandachtspunt en is al even belangrijk als cijfers en doelstellingen. Want hoe wil je doelen behalen met mensen die het gevoel hebben dat ze niet gewaardeerd worden voor hun inspanningen? Juist, dat zal niet snel gebeuren. Tijdig en op geregelde basis je medewerkers erkenning en waardering geven, draagt bovendien bij aan jouw uitstraling als werkgever. Wees maar zeker dat jouw personeel aan vrienden, familie en kennissen zal vertellen wat voor goede baas ze hebben als ze geapprecieerd worden voor hun werk. Dit zal bijdragen tot je employer branding.

Waarderen is op het juiste moment kwaliteiten erkennen en talent de kans geven om verder te ontwikkelen. Met andere woorden, je neemt je werknemer serieus en toont dat je in hem gelooft.

Waarom is waardering zo belangrijk voor je organisatie?

Waardering en erkenning is één van de meest fundamentele menselijke behoeftes. Het geeft je werknemers een stimulans om het beste van zichzelf te geven, wat uiteraard zal leiden tot:

Hoe kan ik iemand waardering en erkenning geven?

Een teamlid waardering en erkenning geven kan op heel wat manieren. Dat kan tastbaar zijn, zoals een doosje chocolade of een bloemetje, maar even goed kan je iemand waarderen door die persoon extra opleidingsmogelijkheden aan te bieden, meer verantwoordelijkheid te geven of meer te betrekken bij belangrijke beslissingen. Op die manier geef je iemand het gevoel dat je hem of haar vertrouwt en dat zijn of haar mening er echt toe doet.

Het is wel belangrijk om te beseffen dat niet elke persoon dezelfde vorm van waardering weet te appreciëren. Terwijl sommigen graag publiekelijk en in groep lof krijgen toegezwaaid, kan dit bij anderen voor afkeer zorgen. Die mensen worden liever discreet en onopgemerkt bedankt of gecomplimenteerd voor hun prestaties. Zorg dan ook dat je je mensen kent.

Bloemen Als Waardering

Vergeet leuke feestdagen niet

Waardering en erkenning hoef je niet enkel aan individuele personen te geven op afzonderlijke momenten. Je kunt ook je hele team bedanken door aan hen te denken op bepaalde feestdagen, zoals Sinterklaas, Pasen of gewoon zomaar. Denk aan iets lekkers, een leuk gadget of een spontane drink. Zo genoten we bij edeps van lekkere chocolade ter gelegenheid van Pasen.

Jullie ook?

Pasen Bij Edeps2
Pasen Bij Edeps3
Ontwerp Zonder Titel 1

Wil jij je team ook af en toe belonen en bedanken voor hun harde werk?
Of doe je dat al, maar mis je nog wat inspiratie?

Neem contact met ons op voor meer tips en extra begeleiding.