Individuele burn-out preventie

Iedereen kan het slachtoffer worden van een burn-out. En het jammere is dat je een burn-out pas kan overwinnen als je beseft dat je het hebt. Meteen moet men ook inzien dat een burn-out niet iets is waar je, zoals oma het zegt, op een vingerknip van af geraakt. Eigenlijk is de raad van oma helemaal fout. Want hoe moe en hoe uitgeput je jezelf ook voelt bij een burn-out, gaan slapen heeft op dat moment geen zin. Ga liever de buitenlucht in, maak een fikse wandeling of doe aan sport.

Wat eveneens van belang is, is dat je je omgeving gaat inlichten dat het niet goed met je gaat. Akkoord, eenvoudig is het niet om dit toe te geven, maar het is essentieel opdat men je met rust zou laten. Want hoe je het ook draait of keert, met rust gelaten worden is echt een noodzaak voor iemand met een burn-out.

Inhoud

De sleutel van veerkrachtig en duurzaam werken is het rekening houden met je eigen autonome motivatie ‘wat wil jij echt’ en jouw talenten & competenties ‘wat geeft jouw energie en wat kan je best’. Jij bepaalt wat goed is voor jou en wat niet. Om dat te kunnen beslissen moet je weten wat je energie geeft en wat je energie kost, wat jouw waarden zijn, waar jij echt gemotiveerd voor bent, wat jouw persoonlijke doelen zijn.

Hierbij hanteren wij diverse methodes en tools die hun duurzaamheid reeds bewezen hebben zoals Het ABC-Model en de Zelfdeterminatietheorie, de Motivatietheorie, Talenten van Luk Dewulf, Waarderend Coachen, Krachtgericht coachen van Fred Korthagen, GROW, De Vork Van Rudy Vandamme, kernkwadranten Offman, loopbaanankers en –waarden Schein, talentenoefening, oefening op inspiratiebronnen etc in combinatie met gesprekken.

Doelgroep

Deze opleiding is toegankelijk voor iedereen. De cursus omtrent burn-out is heel praktijkgericht, je leert tal van technieken aan om te ontstressen.

Onderwerpen

1. Intake: verwachtingen en psychologisch contract

2. Fysiek herstel, levensloop en omgaan met stress: Eerste analyse van stressklachten en stressbronnen, mogelijks herstel van energie en fysieke conditie, activiteitendagboek. Levenslijn, reflectie op wat gebeurd is, welke interne en externe stressbronnen aanwezig zijn, balans energiegevers en energievreters. Reflectie op arbeidssituatie op basis van 5 A model. Omgaan met stress en emoties, inzicht in levensloop, reflectie over wat gebeurd is

3. Ontdekken van jouw persoonlijke handleiding: de GPS van mijn motivatie. Opstellen talentportfolio, reflectie op talenten, valkuilen, bevorderende contexten, waarden, kwaliteitenreflectie: waar krijgt ik echt energie van, wanneer ben ik in mijn volle kracht? In kaart brengen van motivatie, levensmissie, zingeving, motieven reflectie: wat zijn mijn eigen belangrijke doelen, op korte en lange termijn, wat wil ik? Reflectie op bestaande competenties, ervaren van flow, versterken van werkmethodes ter bevordering van de realisatie van eigen doelen: waar ben ik echt goed in, wanneer toon ik opmerkelijk gedrag, wat kan ik echt? Reflectie op werkmethodes: welke gewoontes, werkmethodes helpen mij en welke niet? Kan ik nieuwe werkmethodes aanleren? Hoe zit het met mijn aandachtmanagement? Met doelen bepalen en realiseren? Perfectionisme? Reflectie op sociale omgeving en werk: relaties in werkcontext, in welke netwerken, contexten zit ik, welke geven energie, welke zijn eerder slopend?

4. Design van jouw toekomstige werkrol: jobcrafting. Match tussen motivatie/competenties en jobinvulling, jobdoelwit, arbeidsmarktverkenning: hoe kan ik mij, met mijn talenten, competenties en motivatie in het werkveld zetten? Welke talenten kan in sterker inzetten? Waarvoor zoek ik hulpbronnen? Wat kan ik delegeren of anders gaan doen?

5. Do: actieplan : Hoe zet ik dit nu om in actie. Van denken naar doen!

6. Deliver, experimenteer en schaaf bij: bestaande of nieuwe rol , contexten

Inclusief

Een volledige opleiding duurt 6 halve dagen en bevat, naast ook een naslagwerk omtrent Burn-Out ook een deelnamecertificaat. De opleiding, die zowel individueel als in groep wordt gegeven, kan zowel ‘inhouse’ als extern plaatsvinden.

Een voorsmaak in de opleiding Burn-Out is mogelijk. Afhankelijk van de vraag van de klant kan de duurtijd van deze introductiesessie variëren van 1 tot 4 uur.

Interesse ? Klik hier voor meer informatie.

Trainer

Mieke Vallaeys is klinisch psychologe, met meer dan 20 jaar ervaring als selectiepsychologe, assessor en coach in diverse businesscontexten. Ik maak deel uit van de Belgische Federatie van Psychologen, de Vereniging van Erkende Stress- en Burn-out Coaches.

Haar concrete maar creatieve aanpak van de zaken geïnspireerd door een flinke portie inlevingsvermogen is van groot belang bij het meehelpen bepalen van persoonlijke en professionele doelstellingen.

Kmo Portefeuille